Dlh čínskych regionálnych vlád vzrástol na viac než 2 bilióny eur

01.01.2014 Celý región

Peking 1. januára (TASR) - Dlh čínskych regionálnych vlád dosiahol do polovice minulého roka v prepočte viac než 2 bilióny eur, čo v porovnaní s obdobím spred 2,5 roka predstavuje nárast takmer o 70 %. Ukázala to správa čínskeho kontrolného úradu. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Dlh regionálnych vlád dosiahol ku koncu júna minulého roka celkovo 17,7 bilióna jüanov (2,12 bilióna eur). V porovnaní s dlhom na konci roku 2010 je najnovší dlh o viac než 67 % vyšší. To je výsledok previerky zo strany Národného úradu pre audit (NAO), ktorý vláda v júli minulého roka vyzvala na audit dlhov na regionálnej úrovni.

Celkový štátny dlh Číny dosahuje okolo 58 % hrubého domáceho produktu (HDP). Je to síce necelá polovica v porovnaní s dlhovou záťažou napríklad Japonska či Grécka, no analytici varujú, že tempo rastu, najmä regionálneho dlhu, je príliš rýchle. "Aj keď celkový štátny dlh zostáva v porovnaní s členmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) nízky, tempo rastu je alarmujúce," uviedli ekonómovia z ANZ Bank Liou Li-Kang a Čou Chao.

Dôvodom prudkého rastu dlhu na regionálnej úrovni je fakt, že regionálne vlády si po nástupe finančnej krízy začali vo veľkej miere požičiavať, aby udržali pôvodné tempo rastu. Posledný audit zverejnený v roku 2011 ukázal, že ich dlh dosiahol ku koncu roka 2010 okolo 10,7 bilióna jüanov.
 

Vyberte región